Fosforbanta för miljön och din hälsa?

 • 2016-11-24

”Mindre konsumtion och produktion av proteinrika livsmedel kan avsevärt minska övergödningen av Östersjön och andra svenska hav. Mindre tillsatt fosfor i mat skulle också få effekt.”

Denna slutsats drar Havsmiljöinstitutet i en rapport som handlar om möjliga vägar för att minska näringsbelastningen på havsmiljön.

Fosfor finns naturligt i livsmedel och är ett livsviktigt ämne för våra kroppar. Den fosfor som inte tas upp av oss spolas vidare i avloppet och måste renas för att inte förorena miljön. Fosfor används även som tillsatser i livsmedel. Livsmedelsverket uppskattar att cirka en tredjedel av den fosfor vi får i oss kommer från tillsatser.

Minskade utsläpp tack vare hälsosam kost?

Ja det verkar så. Svenskarnas intag av fosfor är ungefär dubbelt så stort mot vad Livsmedelsverket rekommenderar. Om en tredjedel av det dagliga intaget uppskattningsvis kommer från tillsatser i maten borde det betyda att ca en tredjedel av fosforn som avloppsanläggningen ska rena kommer från tillsatser.

tarta_CC0 PublicD_Pixabay_webb.jpg

Exempel på livsmedel där tillsatser av fosfor förekommer:

 • Läskedrycker (t.ex. coladrycker)
 • Ostar
 • Glassar
 • Desserter
 • Kakor
 • Soppor och såser
 • Frukostflingor
 • Kött- och fiskprodukter
 • Djupfryst fisk

Så här säger t.ex. Livsmedelsverket om socker

”Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker.”

Att dra ned på färdigmat, glassar och vissa läskedrycker kan alltså ha oväntade bonuseffekter för miljön. De flesta livsmedlen på listan ovan får vi råd om att undvika eller endast äta sällan för en god hälsa.

Elisabet Rytter vid branschorganet Livsmedelsföretagen menar ändå att det kan vara svårt att ta bort fosfortillsatserna i och med att de enskilda produkterna skulle förändras. Nyhet från SR Vetenskapsradion, 2016-11-24

Livsmedelsverkets råd om kostvanor – Hitta ditt sätt

_____________________________________________________

Mer fakta om tillsatserna

Några vanligt förekommande tillsatser med fosfor/fosfat är E 338 (fosforsyra, som finns i bland annat läskedrycker) och fosfaterna E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E451 och E 452, som främst används som stabiliseringsmedel för att förbättra konsistensen och för att binda vatten. Det finns ytterligare några tillsatser men som används i mer begränsad användning.

Fosfat används ofta för att göra till exempel kött mörare och saftigare. Fosfaterna används bland annat som klumpförebyggande medel, som surhetsreglerande medel och för att ge syrlig smak. Kalium- och natriumfosfat används som bakpulver.

 • Vanligt intag: 1200 mg fosfor per dag
 • Rekommenderat intag: 600 mg fosfor per dag
 • Intag via tillsatser: 400 mg fosfor per dag

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten bedömer att 3000 milligram per dag är en övre gräns för vad som bedöms vara säkert att få i sig per dag. Så intaget av fosfor i sig tycks inte hota hälsan även om amerikanska studier florerat på nätet och varnat för ohälsa till följd av för höga fosforhalter. Det verkar dock säkert att påstå att 1200 mg fosfor per dag är ett onödigt högt intag.

Lista över de vanligaste tillsatserna med fosfor och fosfater

På innehållsförteckningen ser du om maten innehåller tillsatser. Här är en lista över E-nummer dess kemiska namn.

E 338 Fosforsyra

E 339 Natriumfosfater

E 340 Kaliumfosfater

E 341 Kalciumfosfater

E 343 Magnesiumfosfater

E 450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater

E 451 Natrium- och kaliumtrifosfater

E 452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater, natriumkalciumpolyfosfat